Ce este tehnica respirației conștiente?


Tehnica/Exercițiul de respirație conștientă‼️


▶️ Ce se întâmplă când oxigenăm creierul⁉️


👉Oxigenarea creierului este esențială pentru ca organismul tău să funcționeze la parametri optimi. Dacă te simți mereu obosit, îți lipsește puterea de concentrare și îți pierzi memoria și capacitățile motorii, cel mai probabil creierul tău nu primește suficient oxigen. 

👉O respirație incorectă, pe de altă parte, prin inspirarea unui volum mai scăzut de aer, reduce cantitatea de oxigen la nivelul țesuturilor, cu efecte negative atât la nivel fiziologic (amețeală, dureri de cap, stare de oboseală, extremități reci, puls mărit etc.), cât și la nivelurile emoțional, cognitiv și comportamental (iritabilitate, agitație, stări anxioase, dificultăți de concentrare, în luarea deciziei etc.). 

👉O echipă de cercetători, formată din Jeffrey K Thompson, Matthew R Peterson , Ralph D Freeman, s-a ocupat de activitatea neuronală și oxigenarea țesuturilor în cortexul cerebral.

👉Neurocercetătorii au descoperit implicațiile unei respirații profunde și conștiente în îmbunătățirea funcționalității creierului, a sistemului nervos.

👉Respirația este considerată în mod tradițional un proces automat controlat de trunchiul cerebral, care coordonează funcțiile de susținere a vieții ( bătăile inimii, modelele de somn etc.).

👉O cercetare ce implică înregistrarea făcută direct din interiorul creierelor unor persoane cărora li se făceau operații pe creier, arată că respirația poate aduce schimbări evidente în creier.


👉Atât schimbările ritmului de respirație, precum și observarea cu atenție a respirației au implicat activarea unor zone diferite ale creierului, în acest studiu.


👉Întrebările oamenilor de știință, în acest context, au vizat capacitatea oamenilor de a-și regla în mod voluntar respirația și accesul la părți ale creierului ce nu sunt, în mod normal, sub controlul conștient uman. 


👉Multe terapii (terapia cognitiv-comportamentală, terapia traumelor sau diverse tipuri de exerciții spirituale) implică concentrarea și reglarea respirației, controlul inspirației, expirației, cu efecte profunde asupra comportamentului uman.


👉Acest studiu recent răspunde acestor întrebări ale oamenilor de știință arătând faptul că acest control și concentrare a respirației proprii, oferă acces adițional și sincronizare între diverse zone cerebrale. Această înțelegere poate conduce la un mai bun control emoțional, mental, la o putere de concentrare mărită etc.



▶️Ce este exercițiul de respirație conștientă⁉️


Respirație pe timpi:

🔹-inspiri până numeri la 6

🔹-ții respirația până numeri la 4

🔹-expiri până numeri la 6

🔹-ții respirația până numeri la 4

🔹-Se repetă de minim 3 ori 


▶️În ce situații ajută acest exercițiu⁉️


Poate fi folosit în mai multe situații cum ar fi :

🔹- acces de furie 

🔹- atac de panică 

🔹- emoții (exemplu înaintea unui examen) 

🔹- frică 

🔹- "instalarea" unei intenții. 


Să vă fie de folos 🤗

Namaste 

Ionela Carmen Velcea 


Comentarii